Antwerpen en omgeving was begin juni het decor voor de tweede editie van Antwerp Design Week. Op ongeveer 30 locaties waren 54 exposanten te bezichtigen. Wie ervoor koos om enkel bedrijven in het centrum te bezoeken, kon daarbij tegelijk genieten van de stad zelf.
Antwerp Design Week is een evenement waar je als bezoeker makkelijk een aantal dagen voor uit kunt trekken. Niet alleen omdat er elke dag verschillende evenementen voor de bezoekers zijn, het is praktisch onmogelijk alle deelnemende bedrijven te bezoeken.
Niet alleen in het centrum van de havenstad openen bedrijven hun showrooms en winkels, ook ver daarbuiten zijn andere exposanten te bezoeken. De organisatie biedt bezoekers daarom gratis vervoer vanaf centrale hub The Club, gevestigd in het fort Het Steen aan de Schelde. Wij kozen ervoor met de fiets en te voet de stad te verkennen.
Het is daarom verstandig om goed van tevoren te beslissen welke bedrijven u zou willen bezoeken, zodat de optimale route kan worden gekozen – of een hotel kan worden geboekt voor wie inderdaad meerdere dagen in Antwerpen zou willen verblijven.
Het voordeel is wel dat de ruim 2000 vooraf aangemelde bezoekers verspreid zijn over een groot gebied en aantal locaties. Dit maakt dat het nergens druk is en de exposanten voor elke bezoeker ruim de tijd nemen. Vooral dat maakt een bezoek aan Antwerp Design Week bijzonder prettig.
Barh
Het Belgische merk Barh heeft een duidelijk doel. Het merk is er voor de meerwaardezoeker, degene die plezier haalt uit high-end ontworpen design, meer precies uit het design dat nog unieker is doordat dat design nog niet zo gekend is.
Barh bestaat sinds negen jaar. Het heeft in die tijd al een stevige internationale reikwijdte: vier van de vijf tafels verkoopt Barh bijvoorbeeld aan klanten in de VS. De eerste winkel van Barh is echter gloednieuw. Het prachtige, typisch Antwerps pand is speciaal voor de Antwerp Design Week al geopend – de muren moet nog gestuct worden bijvoorbeeld.
Maar ook in die nog wat ruwe omgeving komen hun producten goed tot hun recht. De tafel die direct de aandacht trekt is de Elipse, een ovaalvormige tafel met een zigzag onderstel. In de winkel staat de variant die volledig van natuursteen, maar het is ook mogelijk de tafel geheel dan wel gedeeltelijk in eikenhout, essenhout of notelaar te laten maken.
HAY
Het Deense merk HAY zal een week na de Antwerp Design Week zijn nieuwe producten officieel presenteren tijdens 3daysofdesign in Kopenhagen. Bezoekers in Antwerpen krijgen echter al een voorproefje.
Zo wordt de door de Engelse ontwerpstudio Doshi Levien ontworpen sofa Quilten uitgebreid met een daybed. Bij dit model ontbreken uiteraard de zij- en rugleuning, ook staat het daybed op een lage houten poot die op de beide einden over de volle breedte uitstrekt.
Nieuw zijn ook de Shim Coffee Table, ontworpen door de Deen Jonas Trampedach. De metalen koffietafel staat op drie smalle poten die middels een Y-vorm met elkaar verbonden zijn. Verkrijgbaar in twee breedten, twee hoogten en vijf kleuren: zwart, aubergine, zachtgeel, grijs en wit.
Søren Lund
Aan de Franklei staat een prachtig stadspaleis – in 1897 gebouwd voor Fréderic Speth, een petroleumhandelaar wiens firma later mede aan de basis stond van wat later Esso werd – waarin MelMath Agency gevestigd is.
MelMath Agency is agent voor verschillende Scandinavische merken. Onder meer Arne Jacobsen, Brdr. Krüger en Mobel Copenhagen, om er een paar te noemen. Ook Søren Lund wordt via het agentschap in de Benelux verspreid.
Van die laatste springt direct de sofa Dicentra in het oog. De handgemaakte bank is verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo kan de zijleuning heel smal in leer of met een van de 50 verschillende bekledingen worden uitgevoerd, of met een bredere, taps toelopende zijleuning, of juist als de zeer ruim ogende variant met een open einde. Zelfs een hoekbank hoort tot de mogelijkheden. Twee varianten zijn bij MelMath Agency te zien en ze ogen beide sierlijk op ieder een eigen manier.
Flamant
Achter het werkelijk schitterende Paleis op de Meir is in het achterliggende koetshuis een winkel van Flamant gevestigd. Het Belgische bedrijf is door drie broers Flamant opgericht in 1979 en groeide sindsdien uit tot een woning van keuken tot woonkamer en slaapkamer van meubels, verlichting, textiel en accessoires kan voorzien, alles onder eigen naam. Winkeliers kunnen overigens beter terecht op het hoofdkantoor in Geraardsbergen.
In diverse stijlen, zegt het bedrijf daarbij, hoewel landelijk en romantisch wel de overhand hebben. Een voorbeeld daarvan is de Kaylon, de ronde, van ijzer gemaakte koffietafel. Met 95 cm doorsnee en 42 cm hoog maakt deze indruk.
Nieuw in de collectie is de Dallas sofa, ook te zien op de foto. Een driezitter met een witte bouclé stof, die een heel prettige uitstraling heeft. Maar slechts twee producten uitkiezen doet geen recht aan het enorme aanbod van Flamant, dat zich over twee verdiepingen tot in de oude paardenstallen uitstrekt. Een bezoek waard.
Vitra
Vitra heeft de partnerstore in het centrum van Antwerpen overgenomen. Een aantal meubelen in de witte en lichte winkel hebben plaats moeten maken voor een kleine tentoonstelling over Charles en Ray Eames, de twee Amerikaanse designers die zo’n invloed hadden op de geschiedenis van Vitra.
Onontkoombaar onder het grotendeels glazen dak is de nieuwe stoel Mikado – alle tafels bij het bargedeelte zijn ervan voorzien. De stoel van ontwerpers Edward Barber & Jay Osgerby heeft door zijn frisse kleuren al een prettig uiterlijk, maar opvallen doet de stoel op een andere manier.
Wie namelijk gaat zitten zal merken dat de rugleuning meebeweegt. Het is meer dan buigen zoals je misschien verwacht van een plastic kuipstoel, de volledige rugleuning beweegt door een mechanisme in de stoel. Mikado is bovendien grotendeels gemaakt van recyclebaar materiaal en afzonderlijke elementen kunnen worden vervangen, om een lange levensduur te garanderen.
Ondaretta
Het Baskische merk Ondaretta is in Antwerpen vertegenwoordigd door het agentuur Flow Interior. Het familiebedrijf – derde generatie – ontleent zijn naam aan het Ondaretta strand dat in San Sebastian ligt.
Sinds de oprichting in 1977 richt het zich op het ontwerp en de productie van tafels, stoelen en krukken, zowel voor residentieel als zakelijk. De productie vindt in een cirkel van 30 km om San Sebastian plaats. Kleur is dan weer een belangrijk kenmerk in het ontwerp.
Dat blijkt het sterkst bij de Supra collectie, ontworpen door Note (design studio) uit Stockholm. De stoelen (met en zonder armleuning) en krukken zijn alle uitgevoerd met een lichtdoorschijnende kunststof rugleuning in vijf verschillende kleuren: blauw, geel, wit, grijs en rood. Een verrassend effect. De bekleding op de zitting is in verschillende kleuren beschikbaar.
De Ginger collectie is nog uitgebreider en bevat ook een tafel. Kenmerkend aan deze collectie van de Duitse ontwerper Sebastian Herkner is de ronde vorm die zowel in de poten van de tafel als het onderstel van de stoelen terugkomt. Zeker wanneer gekozen wordt voor een houten onderstel vormen tafel en stoelen een mooi geheel.
Domani
Het Belgische Domani, sinds 1992, is een fabrikant van aardewerk. Oneerbiedig gezegd plantenpotten, maar dan van hoge kwaliteit en bijzonder design. Dat is goed te zien in de showroom aan de gedempte Vlaamsekaai, het ene werk is nog mooier dan de andere.
Domani werkt hiervoor samen met verschillende designers. Hiertoe behoren onder meer Fabian von Spreckelsen, Paul Odekerken en Vincent Van Duysen. De handmatige productie vindt plaats in Pécs in Hongarije.
Nieuwste toevoeging is de Nagori collectie, ontworpen door de Parijse studio Studio KO. Zij roepen met de ronde vorm en verticale lijnen de toeschouwer op ‘na te denken over de schoonheid van voorbijgaande momenten en de continuïteit van het leven.’ De plantenbakken zijn verkrijgbaar in drie formaten, van 27 tot 60 cm in hoogte met een doorsnede van 80 cm. Vier aardetinten zijn mogelijk.