Ongebruikelijke materialen, functionele concepten en stoffen met emotionele waarde: De University Contest geeft jonge talenten de unieke kans om ontwerpconcepten te presenteren op Heimtextil. De deelnemers kunnen hun creativiteit de vrije loop laten in concept en uitvoering.
Elk jaar krijgen studenten van designuniversiteiten over de hele wereld de kans om hun nieuwste ontwerpen in te zenden naar de Heimtextil University Contest. ‘Als beursorganisator is het belangrijk voor ons om te investeren in kennisoverdracht. De industrie heeft behoefte aan jonge en onconventionele benaderingen, die we willen stimuleren en ontwikkelen met onze University Contest’, zegt Olaf Schmidt, vicepresident Textiles & Textile Technologies bij Messe Frankfurt.
Van de 28 ingediende werken krijgen dit jaar drie kunstenaars de unieke kans om hun werk op Heimtextil 2024 te presenteren. Zij hebben 9 tot 12 januari 2024 hun eigen beursstand in hal 3.0 in het New & Next gedeelte. Hier vindt u alvast een voorproef; van onconventionele patroonafmetingen tot functionele modulaire elementen en stoffen als communicatiemiddel, drie projecten met fundamenteel verschillende benaderingen die de jury overtuigden met hun originele concepten.
Rebecca Milautzcki beschrijft haar werk, getiteld Below the pattern, als volgt: ‘De ambiguïteit van het werk ligt in het gereguleerde ontwikkelingsschema en de vier gedefinieerde patroondimensies die een esthetische, geconstrueerde formulering van ambiguïteit vormen. Het komt tot uiting in de combinatie van doorschijnendheid, materialiteit en driedimensionaliteit van de verbindingsstructuren.’ In haar master Textile Art/Textile Design ontwikkelde Rebecca Milautzcki dit project in samenwerking met de Westsächsische Hochschule Zwickau.
Naast de zwart-witte voorstelling is er ook een zeer kleurrijk en functioneel ontwerp, ontwikkeld door Tasja Videmšek: ‘In mijn project Home textiles inspired by Bauhaus richtte ik me op de modulariteit van producten en ontwikkelde ik een modulair getuft tapijt dat vrij kan worden samengesteld in verschillende samenstellingen, afhankelijk van de behoeften van de ruimte. Geïnspireerd door de Bauhaus-beweging werden verschillende ontwerpgebieden verkend, waarbij de visie van de beweging behouden bleef en in een omgeving van een hedendaags huis werd geplaatst’, legt Videmšek haar project uit. Ze studeert textiel- en modeontwerp aan de universiteit van Ljubljana en kon het resultaat ook ontwikkelen als onderdeel van haar masteropleiding.
Lees ook: Heimtextil 2024 op koers voor groei
Svenja Bremen, afgestudeerd Master in Fashion Design/Costume Design/Textile Design aan HAW Hamburg, is de derde winnaar van de wedstrijd. Ze lichtte haar project als volgt toe: ‘Soft memories is een ontwerponderzoeksproject waarin ik textiel heb onderzocht als een potentieel geheugen. Het was vooral belangrijk voor mij om een manier te vinden om persoonlijke herinneringen in de stoffen te verankeren om hun waarde te vergroten en respectvolle interactie te bevorderen. Ik wil dat de stoffen veel meer zijn dan louter stoffen; ze dienen als krachtige communicatiemiddelen, dragers van betekenis en herinneringen.’