Het kiezen van de juiste eetkamerstoelen

branded 17-07
Het kiezen van de juiste eetkamerstoelen

Ben je op zoek naar nieuwe eetkamerstoelen die ultiem comfort bieden? In deze blog vertellen we je alles over welke eetkamerstoelen het lekkerst zitten. Lees snel verder om erachter te komen welke stoelen jouw dinerervaring naar een hoger niveau tillen.

Het kiezen van de juiste eetkamerstoelen

Wat maakt eetkamerstoelen comfortabel?

Comfort in een eetkamerstoel is heel persoonlijk: wat voor de één perfect is, kan voor de ander oncomfortabel zijn. Daarom is het essentieel om een stoel te kiezen die aansluit bij jouw specifieke behoeften, zodat je altijd prettig aan tafel zit. Zithoogte en zitdiepte zijn hierbij cruciale factoren. Voor een goede zithouding moeten je voeten plat op de grond kunnen staan, je rug tegen de leuning rusten en je knieën een hoek van 90 graden maken. Er zijn echter ook algemene kenmerken die het zitcomfort van een stoel verhogen.

Tips voor het kiezen van eetkamerstoelen

1. De afmeting en vorm van de eettafel

De afmetingen en de vorm van de eettafel zijn de belangrijkste uitgangspunten bij de keuze voor de juiste eetkamerstoelen. Aan een lange, rechthoekige tafel maak je vanzelfsprekend heel andere keuzes dan aan een compacte ronde eettafel. Belangrijk is dat de verhouding tussen de tafel en het aantal stoelen altijd in balans is.

2. Ruimte rond de eettafel

Niet alleen het formaat van de eettafel is van invloed op de keuze voor geschikte eetkamerstoelen, ook de ruimte van je eethoek is bepalend. Voor eetkamerstoelen zonder armleuningen heb je minstens 60 centimeter nodig om de stoel naar achter te schuiven en plaats te nemen. Heb je je oog laten vallen op eetkamerstoelen met armleuningen? Reken dan 75 centimeter.

3. Comfort

Een eetkamerstoel met armleuningen of toch zonder? Kies je voor een stoel van kunststof of hout of ga je liever voor een zachte stoel met een bekleding in stof of leer? Deze keuzes dragen niet alleen bij aan de uitstraling van de stoel, maar zijn ook van grote invloed op het zitcomfort. Om het comfort van je eetkamerstoelen te bepalen, is het belangrijk om eerst na te gaan welke functies je eethoek allemaal moet vervullen.

4. Gebruik van de eethoek

Is je eettafel de centrale plek in huis waar niet alleen gegeten, maar ook gewerkt en gespeeld wordt? Dan zijn comfortabele stoelen erg belangrijk. Hoewel een stoel in stof natuurlijk zachter zit dan een stoel van hout of kunststof, is het materiaal niet de meest bepalende factor als het gaat om zitcomfort. De armleuningen van de stoel zijn dit wel. Deze ondersteuning draagt bij aan een ergonomische zithouding en maakt dat je langer en comfortabeler in eenzelfde positie kunt zitten.

5. Mix verschillende eetkamerstoelen

Hebben jij en je partner andere ideeën over hoe jullie ideale eetkamerstoel eruitziet? Dat biedt de uitdaging om een mix van stoelen bij elkaar te zoeken. Je kunt kiezen voor rust en eenvoud met een set van vier of zes dezelfde stoelen, maar een combinatie van stoelen in verschillende vormen, kleuren en materialen biedt ook mogelijkheden om jullie beide woonwensen terug te laten komen in de eethoek én verschillende comforttypes met elkaar te combineren. Zo creëer je eenheid met een speelse twist.

Wat zijn de meest comfortabele eetkamerstoelen?

Met de bovengenoemde kenmerken in gedachten kun je op zoek gaan naar nieuwe eetkamerstoelen. Hoewel deze factoren een deel van het comfort bepalen, blijft het een persoonlijke kwestie of een stoel voor jou comfortabel genoeg is. Ook de uitstraling en het model van de stoel zijn belangrijk bij je keuze. 

Blijf vooral kijken naar wat voor jou belangrijk is in een stoel en neem de tijd om verschillende opties uit te proberen. Zo weet je zeker dat je een keuze maakt waar je jarenlang plezier van zult hebben.